wp-config.php extra beállítások

A wp-config.php a WordPress alapbeállításait tartalmazó fájl. Itt található többek közt az adatbázis-kapcsolat adatai. Normál ügymenet mellett semmi dolga nincs itt egy mezei felhasználónak. Telepítésnél a telepítő automatikusan létrehozza, és kitölti (ha van írási joga – általában van), és lehet, hogy még a létezéséről sem tudunk.

Ám van sok beállítási lehetőség és trükk, amik esetleg hasznosak lehetnek még egy normál felhasználó számára is. Ezeket a kódrészleteket csak be kell illeszteni a wp-config.php-ba, és máris működni fognak.

Vázlatok

Alapesetben minden bejegyzésből és oldalból létrejön szerkesztés közben egy rakat vázat. Ez nagyon jó akkor, ha vissza kell állni egy korábbi változatra, vagy ha elmegy az áram, akkor is megmarad az utolsó változat.

Alapértelmezetten 60 másodpercenként jön létre egy ilyen vázlat. Ezt módosíthatjuk a következő sor hozzáadásával:

define( 'AUTOSAVE_INTERVAL', 30 );

A számértéket másodpercben kell értelmezni, tehát a fenti alapján 30 másodpercenként fogja automatikusan elmenteni az éppen szerkesztett bejegyzést vagy oldalt.

Lehetnek olyan esetek, amikor valamilyen okból nincs szükség vázlatokra, ilyenkor ki is kapcsolhatjuk őket:

define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

Illetve amennyiben nem akarjuk kikapcsolni, csak korlátozni akarjuk a számukat – ez akkor jöhet jól, ha az adatbázis korlátozott képességekkel rendelkezik, és nem akarjuk, hogy teleszemetelje – akkor a false érték helyett megadhatjuk a vázlatok számát bejegyzésenként:

define( 'WP_POST_REVISIONS', 10 );

Így bejegyzésenként 10 vázlat jön csak létre, a régebbiek pedig automatikusan törlődnek.

Hibakereső mód

Bár függ a szerver konfigurációjától, de általában ha valamilyen hiba történik, akkor a nagy semmit látjuk, vagy csak egy általános 500 – Internal Server Error hibaüzenetet. Ilyenkor érdemes megnézni a naplófájlokat, ám ezeket nem minden szolgáltató köti az orrunkra, pedig… Ilyen esetben jól jöhet, ha a WP_DEBUG értékét – ami eleve szerepel a wp-config.php-ben – átírjuk true-ra.

define( 'WP_DEBUG', true );

Ilyenkor már megjelennek a hibaüzenetek. Fontos megemlíteni, hogy ezt a látogatók is látni fogják. Ha ezt nem szeretnénk, de mégis tudni akarunk az oldalunk által generált hibaüzenetekről, akkor arra is van lehetőség, hogy a hibaüzenetek ne jelenjenek meg, de kerüljenek be a naplóba:

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

Így a hibaüzenetek nem fognak megjelenni, de a naplóba bekerülnek, és indulhat a hibakeresés „csendes” módban.

Memórialimit emelése

Amikor megjelenik a rettegett „Allowed memory size of 123456789 bytes exhausted” hibaüzenet, akkor lehetőségünk van megemelni a PHP memórialimitjét a WordPress oldal vonatkozásában:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '64M' );

Értelemszerűen itt 64Mb-ra lett emelve a memórialimit – figyelj rá, hogy az M kell a végére. 256-nál többel nemigen érdemes próbálkozni.

Ha az adminisztrációs felületen találkozol ilyen hibaüzenettel, akkor a WP_MAX:MEMORY_LIMIT-et kell definiálni:

define( 'WP_MAX_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Automatikus adatbázis-optimalizáció

Néha érdemes az adatbázist optimalizálni, erre pedig a WordPress kínál egy beépített lehetőséget. Ehhez az alábbit kell hozzáadni a wp-config.php-hez:

define( 'WP_ALLOW_REPAIR', true );

Ezzel hozzáférhetővé válik az eszköz, amit a weboldaladcime.hu/wp-admin/maint/repair.php címen tudsz elérni.  Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez csak addig legyen bekapcsolva, ameddig az optimalizálás elkészül, mert ehhez ilyenkor bejelentkezés nélkül bárki hozzáférhet.

Lomtár automatikus ürítése vagy kikapcsolása

Ha törölsz egy bejegyzést vagy oldalt, akkor az a lomtárba kerül. A lomtárban pedig alapértelmezés szerint még további 30 napig megtalálod, utána törli a WordPress. Ha ezt a 30 napot meg akarod emelni mondjuk 60-ra, akkor azt az alábbi kódsorral teheted meg:

define( 'EMPTY_TRASH_DAYS', 60 );

Esetleg ha úgy gondolod, hogy nincs szükséged a lomtárra, akkor ki is kapcsolhatod az érték 0-ra állításával:

define( 'EMPTY_TRASH_DAYS', 0 );

Automatikus frissítések

Főleg összetettebb, vagy sok bővítménnyel összelegózott oldalak esetében okozhatnak problémát az automatikus frissítések – amivel amúgy anno a WordPress sokat segített az elhanyagolt oldalak ellen.

Ha úgy döntenél, hogy kikapcsolod az automatikus frissítéseket, akkor azt így teheted meg:

define( 'AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true );

Ezzel minden automatikus frissítést kikapcsolsz. Ha csak a motor frissítéseit kapcsolnád ki, akkor azt így teheted meg:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

Sablon és bővítményfájlok szerkeszthetőségének letiltása

Az adminisztrációs felületen lehetőséged van szerkeszteni a sablon és bővítményfájlokat. Ez sok esetben nem túl szerencsés, illetve bizonyos sérülékenységek ki is használhatják, ezért érdemes letiltani az alábbi kódsorral:

define( 'DISALLOW_FILE_EDIT', true );

Összefoglaló

„Kétszer mérj, egyszer vágj” – tartja a mondás. Nos én is valami hasonlót mondok: kétszer ellenőrizd, egyszer ments. Járj el körültekintően, amikor a wp-config.php-t szerkeszted, mert megboríthatod vele az egész oldaladat.

Forrás: Editing wp-config.php – WP Codex

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

A szerző: Szijártó József

2010. óta WordPress fejlesztő. Rengeteg egyedi WordPress fejlesztést készített már. Vállalkozó, oktató, van két kutyája, szereti az elektronikus zenét és egy kis OCD-től is "szenved".

Szijártó József összes bejegyzésének megtekintése →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük